بلوک هبلکس و پرلیت، دو نوع بلوک ساختمانی با وزن سبک و مقاومت بالا در برابر لرزه هستند. ترکیبات اولیه آنها متفاوت بوده و تفاوتهای آنها سوال متداولی در صنعت مصالح ساختمانی محسوب میشود. اگر بخواهیم به صورت تخصصی به مقایسه بلوک هبلکس و پرلیت بپردازیم، به راحتی متوجه می شوید که کدام یک از این بلوک ها دارای ساختار باکیفیت تر هستند و ارزش استفاده از آن ها در ساختمان ها بالاست. از این رو در ادامه مقاله قصد داریم این دو بلوک را با یکدیگر مقایسه کنیم.
بلوک هبلکس چیست؟
بلوک هبلکس که به آن بلوک سبک AAC نیز می گویند، یکی از انواع بلوک های بتنی است که می تواند سرعت نصب بالایی داشته باشد. با نصب بلوک های هبلکس دیگر نیازی به عایق کاری مجدد نیست. این بلوک ها به دلیل مقاومت فشاری خوب و مقاومت لرزه ای مناسب در زمان زلزله، می توانند انتخابی عالی برای افزایش مقاومت ساختمان ها و افزایش ایمنی آن ها باشند. از این رو در حال حاضر در بسیاری از ساختمان های مدرن به جای استفاده از آجر و بلوک های سیمانی از بلوک های هبلکس استفاده می شود که صرفه اقتصادی نیز دارند.
بلوک پرلیت چیست؟
بلوک های بتنی پرلیت نیز در گروه بلوک های سبک قرار می گیرند. این بلوک ها از سیمان پرتلند، پرلیت و افزودنی های خاص تشکیل می شوند. مقاومت آنها در انتقال حرارت بسیار بالاست و توانایی تحمل بارهای استاتیکی و دینامیکی را دارند. بلوکهای پرلیت میتوانند به صورت سفارشی بر اساس نیاز پروژه تولید شوند. پرلیت، یک نوع سنگ آتشفشانی شیشهای است که در اثر گرمایش، حجم آن به صورت یک فوم حبابدار افزایش مییابد. به همین خاطر است که بلوک های پرلیتی می توانند به عنوان یک عایق کم وزن مورد استفاده قرار گیرند.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت چیست؟
بلوک هبلکس و پرلیت دو نوع بلوک ساختمانی هستند که قبلا به معرفی آن ها پرداختیم. هر دو بلوک می توانند مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف از خود نشان دهند و به دلیل وزن سبک بسیار محبوب هستند. اگرچه بلوک هبلکس در میان مجریان پروژه بیشتر شناخته شده است. اما این بدین معنی نیست که بلوک های پرلیت نمی توانند برای ساختمان سازی مورد استفاده قرار گیرند. کمتر در منابع مختلف در مورد بلوک پرلیت صحبت شده و داده های کافی در مورد قیمت و ویژگیهای مکانیکی آن در دسترس نیست. با این حال تفاوت هایی نیز در میان این بلوک ها وجود دارند که می توانیم آن ها را در ادامه برای شما باز کنیم.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در نحوه ساخت و تولید چیست؟
یکی از مهم ترین فاکتورهای تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت، نحوه ساخت و تولید این بلوک ها است. اگرچه از نظر وزن، مقاومت و بسیاری از خواص هر دو بلوک خواص تقریبا مشابهی دارند؛ اما یک سری تفاوت نیز در بلوک هبلکس و پرلیت در نحوه ساخت و تولید وجود دارد که باید به آن ها توجه داشته باشید.
برای تولید بلوک های پرلیت، ابتدا باید پرلیت خام در دماهای بالا قرار بگیرد. این کار باعث انبساط پرلیت خام می شود و آب داخل شیشه آتشفشانی موجود در این بلوک به دام می افتد. سپس آب درون بلوک به بخار تبدیل خواهد شد. در این شرایط، پرلیت مانند ذرت بو داده شده ساختار پوکی دارد و حبابهای هوا در آن تجمع میکنند. پس از تولید پوکه پرلیت، نوبت به ترکیب کردن این پوکه ها با سیمان می رسد تا محصول نهایی تولید شود. در نهایت فرم مخصوصی به این بلوک ها داده می شود و آن ها را در ابعاد مشخص برش می زنند.
ساخت بلوک هبلکس
برای ساخت بلوک هبلکس لازم است که در ابتدا مواد اولیه با یکدیگر ترکیب شوند. بدین ترتیب که ابتدا دوغاب سیلیس و آب با یکدیگر ترکیب می شوند. سپس به آن ها آهک و سیمان اضافه می شود. تمامی مواد در میکسر مخلوط می شوند. در صورت نیاز می توان آب به ترکیب اضافه کرد تا خشکی در بلوک ایجاد نشود. پس، پودر آلومینیوم به صورت یکنواخت روی محصول پاشیده می شود. این کار باعث ایجاد حبابهای هوا روی بلوک میشود. در پایان، بعد از بررسی کیفیت محصول نهایی، آمادهسازی آن برای قالبریزی انجام میشود. قالب هایی که بدین منظور استفاده می شوند، 3 متر مکعب گنجایش دارند. با استفاده از دستگاههای اتوکلاو با حرارت بالا، بلوکها سفت و قابل تنظیم میشوند. در نهایت می توان آن ها را با ابعاد خاصی برش زد و روانه بازار نمود.
بلوک هبلکس سبک تر است یا بلوک پرلیت
سبک وزن بودن بلوک می تواند تاثیر زیادی روی ایمنی ساختمان در برابر لرزه و همچنین سهولت کار در حین دیوارچینی داشته باشد. از این رو بسیاری از کارفرماها و مجریان پروژه به دنبال روشی هستند تا بتوانند از بلوک های سبک وزن تر برای اجرای پروژه استفاده کنند. یکی از مشخصه های بلوک هبلکس و بلوک پرلیت سبک وزن بودن آن ها است. در واقع هر دوی این بلوک ها نسبت به بلوک های سیمانی، آجر و … وزن بسیار کمتری دارند. به همین خاطر می توان با ایمنی بیشتری آن ها را در ساختمان ها مورد استفاده قرار داد. به طوری که بلوک های هبلکس 50 درصد وزن کمتری نسبت به آجرهای قرمز موجود در بازار دارند.
از آنجا که دادههای دقیقی در مورد وزن بلوکهای پرلیتی نداریم، مقایسه دقیق میان بلوک هبلکس و پرلیت دشوار است. آن چیزی که مسلم است این است که چگالی این بلوک ها و ابعادشان روی وزن نهایی بلوک ها تاثیر مستقیمی دارد. از این رو بهترین راه برای مقایسه بلوک هبلکس و پرلیت از نظر وزن، مشخص کردن ابعاد مورد نظر بلوک و استعلام وزن از کارخانه های تولید کننده است. در هر صورت هر دو بلوک وزن پایینی دارند و می توان با توجه به نیاز، از هر کدام از این بلوک ها استفاده کرد.
قیمت تمام شده یک متر مربع دیوار بلوک هبلکس و پرلیت
یکی از عواملی که باید حتما در تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت به آن بپردازیم، قیمت تمام شده یک متر مربع دیوار بلوک هبلکس و پرلیت است. قیمت نهایی بلوکهای هبلکس و پرلیت اهمیت زیادی دارد و تأثیر مهمی بر کل هزینه پروژه ساختمانی میگذارد. بلوکهای هبلکس به علت شهرت بیشتر، دادههای بیشتری در مورد قیمت و هزینههای اجرا دارند. اما برای اینکه بتوانید از قیمت بلوک پرلیت مطلع شوید باید از شرکت های تولید کننده این بلوک ها استعلام بگیرید.
به طور کلی، قیمت تمام شده یک متر مربع دیوار بلوک هبلکس و پرلیت بستگی به قیمت خود بلوک ها، ملات، میلگردهای استفاده شده و عوامل بسیار زیاد دیگری دارد. نکته مثبتی که برای اجرای هر دوی این بلوک ها وجود دارد، سرعت بالای اجرای آن هاست. این موضوع باعث کاهش هزینه های اجرای بلوک های پرلیت و هبلکس خواهد شد. با این حال هر دو بلوک ها به دلیل داشتن خصوصیات مکانیکی خوب، می توانند از نظر اقتصادی گزینه ای به صرفه ای باشند. فقط کافیست که برای استعلام قیمت دقیق بلوک های هبلکس و پرلیت به شرکت های تولید کننده این بلوک ها مراجعه کنید.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در مقاومت
مقاومت یکی از فاکتورهای مهم در ساختمان است. البته مقاومت بلوک های ساختمانی را می توان از جنبه های مختلفی بررسی کرد. به طور مثال مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر خزش، مقاومت در برابر لرزه و … از جمله عوامل موثر در مقاومت کل بلوک هبلکس و پرلیت هستند. بلوک های هبلکس و پرلیت هر دو جزء بلوک های سبک هستند و در عین حال مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف دارند.
با این حال یکی از تفاوت های مهم بلوک هبلکس و پرلیت، امکان استفاده از آن ها در محیط های داخلی و خارجی ساختمان است. بلوک های هبلکس اگرچه مقاومت فشاری خوبی دارند؛ اما نمی توانند برای دیوارهای بیرونی مورد استفاده قرار گیرند. این بلوک ها بیشتر برای دیوارهای داخلی استفاده می شوند. ولی بلوک پرلیت هم برای محیط های خارجی و هم برای محیط های داخلی قابل استفاده است. از این رو می توان گفت که بلوک پرلیت مقاومت بیشتری نسبت به بلوک هبلکس از خود نشان می دهد.
نکته دیگر اینکه بلوک های هبلکس و پرلیت هر دو مقاومت بالایی در برابر زلزله دارند. با بلوکهای هبلکس و پرلیت، ساختمانها مقاومت بالایی در برابر زلزله و تنشهای خارجی دارند. با این حال به طور دقیق مشخص نیست که تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در برابر میزان مقاومت در برابر زلزله چقدر است.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در سرعت اجرا دیوارچینی
سرعت اجرای دیوارچینی یکی از فاکتورهای مهم برای اجرای یک پروژه ساختمانی است. برخلاف باور بسیاری از مردم، سرعت دیوارچینی فقط تحت تاثیر سرعت العمل کارگران نیست. نوع مصالح استفاده شده نیز می توانند باعث ایجاد تفاوت در سرعت دیوارچینی شوند. بلوک هبلکس و پرلیت هر دو در گروه بلوک های سبک قرار می گیرند. از این رو سرعت جابجایی آن ها برای اجرا در دیوار بالا است. این موضوع نشان می دهند که بلوک هبلکس و بلوک پرلیت هر دو می توانند سرعت اجرای خوبی داشته باشند و باعث پیش رفتن پروژه با سرعت بالا شوند.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در سرعت اجرا دیوارچینی بستگی به عوامل بسیار متنوعی دارد. برای اجرای بلوک هبلکس نیاز کمتری به ملات است و همین موضوع می تواند سرعت دیوارچینی را به حداکثر برساند. بلوک های پرلیت نیز دارای مشخصه های خوبی برای اجرا هستند و می توان به راحتی آن ها را روی دیوار اجرا کرد. در هر صورت هم بلوک هبلکس و هم بلوک پرلیت سرعت اجرای بالایی دارند. شاید فقط در حد بسیار کمی سرعت اجرای یکی از این بلوک ها نسبت به بلوک دیگر بیشتر یا کمتر باشد. اما هنوز اطلاعات دقیقی در این مورد در دسترس نیست.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در عایق صوت
عایق بندی یک ساختمان در برابر صوت، هزینه های بسیار زیادی را به همراه دارد. از این رو اکثر کارفرماها ترجیح می دهند که این کار را انجام ندهند و در صورت امکان از مصالح ساختمانی استفاده کنند که دارای خاصیت عایق بندی صوتی هستند. بلوک هبلکس و پرلیت هر دو دارای خاصیت عایق بندی صوتی هستند و می توانند تا حدی ساختمان را در برابر صوت عایق کنند. از آنجا که دادههای دقیقی در مورد مقاومت بلوک پرلیت در برابر صوت وجود ندارد، مقایسه دقیق بلوک هبلکس و پرلیت از نظر عایق صوتی مشکل است.
با این حال طبق داده های موجود بلوک های هبلکس می توانند تا 42 دسی بل عایق صوتی در فضا ایجاد کنند. سازندگان بلوک های پرلیت نیز در مورد خاصیت عایق صوتی بودن آن ها صحبت می کنند؛ اما به طور دقیق مشخص نیست که این بلوک ها تا چه اندازه می توانند عایق صوتی باشند. با این حال چیزی که در این مورد قطعی است، این است که هم بلوک پرلیت و هم بلوک هبلکس می تواند مقاومت خوبی در برابر انتقال صوت داشته باشد.
تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در عایق دمایی چیست؟
یکی از مشخصه های مهم بلوک های ساختمانی، عایق دمایی آن ها است. با توجه به اهمیت عایق سازی ساختمان ها برای جلوگیری از اتلاف انرژی، لازم است که حتما از بلوک های باکیفیت که عایق حرارتی خوبی هستند، استفاده شود. یکی از دلایل محبوب شدن بلوک هبلکس و پرلیت، عایق بودن آن ها در برابر انتقال حرارت است. تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت در این زمینه چندان محسوس نیست و به طور دقیق نمی توان گفت که کدام یک از این بلوک های ساختمانی عایق خوبی در برابر حرارت و دما هستند.
تولید کنندگان بلوک هبلکس، در مورد انتقال حرارت بسیار پایین این بلوک صحبت می کنند. این بلوک ها می توانند از انتقال حرارت در داخل ساختمان جلوگیری کنند و باعث افزایش راندمان سیستم های گرمایشی و سرمایشی شوند. با این حال میزان عایق بندی حرارتی توسط بلوک های هبلکس بستگی به جرم بلوک ها دارد و نمی توان به طور دقیق در مورد این موضوع صحبت کرد. بلوک های پرلیت نیز در گروه بلوک های عایق قرار می گیرند. این بلوک ها می توانند به خوبی حرارت های بالا را تحمل کنند.بلوک های پرلیت استاندارد نسوز بودن دارند و مطابق آزمایشات، می توانند تا 4 ساعت در برابر آتش سوزی مقاومت نمایند.
مهار دیوار بلوک هبلکس و پرلیت با وال مش
همانطور که اشاره شد، بلوک هبلکس و پرلیت هر دو دارای ساختاری باکیفیت و مقاوم در برابر لرزه هستند. از طرفی به دلیل سبک وزن بودن آن ها، می توان این بلوک ها را انتخابی ایمن برای ساختمان سازی شناخت. با این حال، در صورت ریزش دیوارهای ساخته شده از بلوکهای پرلیت و هبلکس، احتمال وقوع خسارات جانی به حداقل میرسد. با این حال این موضوعات نباید باعث شود که مهار دیوار بلوک هبلکس و پرلیت برای زلزله انجام نشود.
یکی از روشهای مقاومسازی دیوارهای ساختهشده با بلوکهای هبلکس و پرلیت، استفاده از وال پست فلزی میباشد. وال پست فلزی می تواند سازه را در برابر حرکات جانبی مقاوم کند؛ اما خود باعث افزایش بار مرده در ساختمان و افزایش هزینه می شود. از طرفی با وال پست های فلزی وزن ساختمان افزایش پیدا می کند. از این رو وال مش میتواند جایگزین بهتری برای وال پست فلزی باشد.
وال مش می تواند جایگزین وال پست فلزی شود . مقاومت ساختمان را در برابر زلزله افزایش دهد. مزیت وال مش این است که پس از دیوارچینی و بدون نیاز به میلگرد بستر و سایر عناصر فلزی، می تواند بلوک های پرلیتی و هبلکس را مهار کند. در واقع هیچ تفاوتی وجود ندارد که از بلوک های هبلکس برای دیوارچینی استفاده کرده باشید یا از بلوک های پرلیت. اجرای وال مش روی همه این دیوارها امکان پذیر خواهد بود.
نتیجه گیری؛ بلوک هبلکس بهتر است یا بلوک پرلیت؟
حال که با تفاوت بلوک هبلکس و پرلیت آشنا شدید، شاید این سوال برای شما مطرح شود که بلوک هبلکس گزینه بهتری است یا بلوک پرلیت؟ هر دو بلوک دارای ساختار بسیار عالی هستند. وزن سبکی دارند و می توانند در برابر حرارت، رطوبت و صوت عایق باشند. از این رو استفاده از آن ها در ساختمان ها هم صرفه اقتصادی دارد، هم می تواند سرعت اجرای پروژه را افزایش دهد. با این حال با وجود متفاوت بودن برخی از مشخصات فنی این بلوک ها، با افراد تولید کننده این محصولات مشورت کنید تا بر اساس مشخصه های پروژه شما، بهترین بلوک های ساختمانی به شما پیشنهاد شوند.