
اجرای وال مش
وال مش یکی از انواع وال ست می باشد که از آن برای کنترل و مهار دیوار سازه های مختلف در برابر ضربه و زلزله استفاده می شود. وال مش ها توری شکل هستند و هر یک از آن ها دارای ابعاد چشمه، وزن، فاصله هایی متفاوت و از پیش تعیین شده می باشند. اجرای وال مش دارای مزایای زیادی است به همین دلیل این نوع متریال امروزه جایگزین وال پست های قدیمی شده است.
هدف از اجرای وال مش چیست؟
هدف از اجرای وال مش در واقع ایجاد یکپارچه سازی و همبستگی بین دیوار و اسکلت سازه ای می باشد. استفاده از وال مش باعث افزایش استحکام و مقاومت دیوار می گردد. علاوه بر این وال مش اگر در طول هایی مشخص اجراء شود دیوار می تواند انواع نیروهایی که ناشی از وزن خودش است را به راحتی مهار نماید.
مزایای اجرای وال مش چیست؟
از مهم ترین مزایای اجرای وال مش می توان به موارد زیر استفاده کرد:
- سرعت پیاده سازی و اجرای وال مش بسیار بالا می باشد.
- برای اجرای وال مش به استفاده از میلگرد بستر نیازی نیست در نتیجه می توان کلیه میلگردهای بستر را حذف نمود.
- اجرا کردن وال مش نیاز به تخصص زیادی ندارد و یک تیم نیمه حرفه ای نیز می تواند اجرای آن را برعهده بگیرد.
- یکی دیگر از مزایای اجرای وال مش این است که با اعمال نازک کاری هیچگونه ترک و درزی در وال مش ایجاد نمی شود.
مصالح مصرفی در سیستم وال مش چیست؟
برای اجرای وال مش از مصالح مختلف استفاده می شود. از اصلی ترین مصالح مصرفی که برای اجراء وال مش مورد استفاده قرار می گیرند می توان به مورد زیر اشاره کرد:
- مش فایبرگلاس یا نوار وال مش : نوار وال مش نام دیگر مش فایبرگلاس می باشد که در اجرای وال مش کاربرد زیادی دارد. جنس این نوع مش از نوع کامپوزیت شیشه می باشد و در برابر مواد قلیایی دارای مقاومت زیادی است. مش فایبرگلاس توری شکل می باشد که از آن برای اجرای وال مش در دیوار ساختمان ها استفاده زیادی می شود. مش فایبرگلاس دارای مزایایی نظیر چسبندگی بالا، انعطاف پذیری زیاد، مقاومت بالا در برابر محیط های بازی و قلیایی و… می باشد. علاوه بر این میزان مقاومت کششی مش فایبرگلاس بسیار بالا است.
- پلاستر سیمانی: پلاستر سیمانی جزو بهترین متریال هایی می باشد که از آن برای اجرای وال مش استفاده زیادی می شود. جنس این نوع پلاستر، سیمانی می باشد و دارای کیفیت و دوام بسیار زیادی است. از پلاستر سیمانی به عنوان لایه پوششی استفاده می شود همچنین این محصول برای نصب مش فایبرگلاس کاربرد بسیار زیادی دارد. مهم ترین کاربرد این نوع پلاستر در پوشش دیوارهای آجری، دیوارهای بلوکی و سطوح بتنی می باشد. این نوع پلاستر برای استفاده در سطوح داخلی و خارجی بسیار مناسب می باشد. این نوع پلاستر به کمک ماله یا روش پاششی روی سطح دیواری که مش بندی شده است اعمال می گردد. در صورتی که از پلاستر سیمانی جهت اجرای وال مش استفاده می کنید می بایست از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا در سیستم وال مش استفاده کنید.
- پلاستر گچی: یکی دیگر از انواع پلاسترها که در اجرای وال مش کاربرد زیادی دارد پلاستر گچی می باشد. از این نوع پلاستر برای نصب مش فایبرگلاس استفاده زیادی می شود. برای ساخت این نوع پلاستر از ترکیب گچ، سیمان، ماسه و آهک استفاده می شود. پلاستر گچی دارای قدرت چسبندگی بسیار بالایی می باشد و اجرای آن به آسانی امکان پذیر است. از این نوع پلاستر می توان به عنوان بهترین پوشش در سطح سقف و دیوارهای داخلی و ستون ها استفاده کرد. در صورتی که از پلاستر گچی جهت اجرای وال مش استفاده می کنید می بایست از توری فایبرگلاس E-Glass در سیستم وال مش استفاده کنید.
- نبشی: نبشی منقطع یا نبش ناودانی یکی دیگر از مصالح مورد استفاده در اجرای وال مش می باشد. از این نوع نبشی برای اتصال قاب و دیوار استفاده می شود. نبشی منقطع یا نبش ناودانی از حرکت دیوار در جهت مخالف از صفحه دیوار جلوگیری می کند. در نتیجه استفاده از این نوع نبشی باعث می شود تا به دیوار در اثر عوامل خارجی مختلف نظیر ضربه، زلزله و… آسیبی وارد نشود.
- چسب اپوکسی: برای اجرای نبشی ها در قسمت بالایی و پایینی دیوار علاوه بر پیچ و رولپلاک و میخ کوبی امروزه از چسب اپوکسی نیز استفاده می شود. این نوع چسب دارای مزایای زیادی است به همین دلیل امروزه استفاده از این محصول افزایش پیدا کرده است. این نوع چسب دارای وزن بسیار کمی می باشد و مقاومت آن در برابر هرگونه فشار و ضربه بالا است. چسب اپوکسی از دو بخش مختلف رزین و سخت کننده تشکیل شده است. بخش رزین این نوع چسب دارای خاصیت چسبندگی می باشد و بخش سخت کننده آن دارای خاصیت سخت شدگی نهایی است.
آیا اجرای وال مش نیازمند نیروهای متخصص است؟
در صورتی که فرد مهارت و تبحر لازم را داشته باشد می تواند به راحتی و در سریع ترین زمان ممکن نسبت به اجرای وال مش اقدام کند. در واقع برای اجرای وال مش نیاز به نیروی متخصص نمی باشد ولی فردی که وال مش را اجراء می کند باید مهارت لازم را داشته باشد و آموزش های لازم را نیز دیده باشد.
در صورتی که فرد در دوره های آموزشی اجرای وال مش شرکت کرده باشد و تجربه لازم را داشته باشد می تواند به راحتی اجرا و نصب وال مش را انجام دهد. در حالت کلی می توان گفت اجرای وال مش توسط فردی که نیمه حرفه ای است نیز امکان پذیر می باشد.
مراحل اجرای سیستم وال مش در ساختمان
برای اجرای وال مش باید مراحلی انجام شود تا اجرای این متریال بدون نقص انجام شود. فردی که قصد دارید وال مش را اجراء کند باید اطلاعات لازم را در مورد مراحل اجرای آن داشته باشد.
از اصلی ترین مراحل اجرای وال مش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیوار چینی ساختمان: دیوار چینی اولین مرحله از اجرای وال مش به شمار می رود. توجه داشته باشید که قبل از هر چیز دیوار جدا کننده باید مطابق با نقشه چیده شود. در زمان انجام دیوار چینی باید دقت لازم به خرج داده شود زیرا این مرحله یکی از مهم ترین مراحل برای اجرا وال مش می باشد.
- اجرای لایه اول پلاستر ( اندود زیرین ) بر روی دیوار: بعد از اینکه دیوار چینی به صورت کامل انجام شد باید اولین لایه پلاستر سیمانی یا گچی روی سطح اعمال شود. توجه داشته باشید که این مرحله باید قبل از اجرای مش فایبرگلاس انجام شود.
- اجرای نوار وال مش بر روی دیوار: اجرای صحیح نوار وال مش یا همان توری فایبرگلاس روی دیوار از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. عرض نوار وال مش یا مش فایبرگلاس از قبل تعیین شده است. توجه داشته باشید که نوار وال مش باید به صورت عمودی و به شکل الیاف های شیشه ای اجراء گردد. برای نصب وال مش از میخ یا چسب اپوکسی استفاده می شود. در صورتی که ارتفاع دیوار بیشتر از 1.80 باشد نوار وال مش باید در دو بخش دیوار اجراء گردد.
- اجرای لایه دوم پلاستر ( اندود رویین ) بر روی مش فایبرگلاس: در مرحله چهارم و بعد از اجرای نوار وال مش باید لایه بعدی پلاستر گچی یا سیمانی روی مش فایبرگلاس ( نوار وال مش ) اجراء شود. در این مرحله از پلاستر برای ثابت کردن مکان مش فایبرگلاس استفاده می شود.
- مهار لبه های دیوار در وال مش توسط پروفیل نبشی یا ناودانی و چسب اپوکسی: نبش ها یا ناودانی در مرحله آخر باید در قسمت بالایی و پایین دیوار نصب شوند. شایان ذکر است که برای نصب نبشی ها از نقشه راهنما استفاده می شود. نصب نبشی ها اگر مطابق با نقشه انجام شود بدون تردید اجرای وال مش به روشی صحیح انجام شده است. در نتیجه در زمان نصب نبشی ها باید دقت و مهارت لازم به خرج داده شود.
کدام نکات باید هنگام اجرای وال مش مورد توجه قرار گیرید؟
در صورتی که تمایل به اجرای صحیح وال مش دارید باید همواره به نکاتی توجه داشته باشید. با رعایت نکات مربوط به مقررات ملی ساختمان می تواند نصب وال مش به شیوه ای صحیح و بدون هیچگونه نقصی انجام دهید.
برای اجرای وال مش به شکل صحیح بهتر است نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
- وال مش ها باید در دو قسمت دیوار به صورت کامل و دقیقا مقابل یکدیگر نصب شوند. رعایت این نکته برای نصب وال مش به صورت صحیح ضروری می باشد.
- از جوش دادن نبشی ها به دیوار خودداری کنید. علاوه بر این بهتر است نبشی ها به دیوار پیچ نشوند.
- از مش فایبرگلاس در طرفین بازشوها استفاده کنید.
- در زمان اجرای وال مش بهتر است قسمت بالای مش به سمت بالای دیوار برگردانده شود. علاوه بر این بخش پایینی مش فایبرگلاس نیز بهتر است روی کف خوابانده شود. برای مهار کردن قسمت پایینی مش فایبرگلاس می توانید از تسمه های مخصوص که از جنس فلز هستند استفاده کنید.
- در زمان اجرای وال مش باید دیوار را از قالب جدا کنید.
- بر اساس مقررات ملی ساختمان کلیه دیوارهای وال مش باید از طرفین بازو داشته باشند.
- لبه های عمودی کلیه تیغه های وال مش باید بسته شوند و هیچ لبه ای نباید به صورت باز گذاشته شود. برای بستن تیغه ها از ستون فولادی، تیغه ای دیگر یا یک دیوار عمود می توان استفاده کرد.
- دیوارهای غیر سازه ای یا تیغه ها باید دارای یک ارتفاع مجاز باشند. حداکثر ارتفاع دیوارهای غیر سازه ای یا تیغه ای باید 3.5 متر باشد. اگر ارتفاع دیوار غیر سازه ای یا تیغه ای بیشتر از مقدار ذکر شده باشد باید آن را توسط وال پست مهار کرد.
- حداقل عرض دیوار غیر سازه ای یا تیغه ها باید حدود 11.30 باشد.
چه اشتباهاتی در زمان اجرای وال مش ممکن است صورت بگیرد؟
در زمان اجرای وال مش باید به مقررات فنی ساختمان و نکات اجرایی توجه زیادی شود. ممکن است در زمان اجرا وال مش اشتباهی نیز صورت بگیرد که از مهم ترین این نوع اشتباهات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی از افراد مهار المان های وال مش به هر یک از اعضای سازه را توسط یک میلگرد و به کمک خال جوش کردن انجام می دهند. با توجه به اینکه وزن دیوار و نیروی زلزله و… زیاد است این نوع اتصال هرگز پاسخگو نمی باشد. در نتیجه انجام این روش اشتباه است و نباید از آن استفاده شود.
- در برخی از موارد نیز برای استفاده از میلگردهای داخلی سازه تیر یا ستون تخریب می شود. در واقع از میلگردهای موجود در تیر یا ستون قرار است که برای اتصال المان های وال مش استفاده گردد. استفاده از این روش نیز صحیح نمی باشد و ممکن است آسیب بسیار جدی را به سازه وارد کند.
- عدم اجرای نبشی های قائم و افقی به صورت پشت به پشت یکی دیگر از اشتباهات رایج در زمان اجرای وال مش می باشد.
- در برخی از مواقع نیز برای اجرای کلاف هایی که به شکل افقی هستند از میلگرد به جای نبشی استفاده می شود. برای اجرای وال مش نباید از میلگرد استفاده شود و میلگردها باید حذف شوند.
کاهش مدت زمان اجرای وال پست با سیستم وال مش
اجرای وال مش در سریع ترین زمان ممکن یکی از مهم ترین مزایای استفاده از وال مش به شمار می رود. مدت زمان مشخصی را نمی توان برای اجرا وال مش تعیین کرد زیرا عوامل متعددی روی مدت زمان اجرای آن تاثیرگذار هستند.
از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی مدت زمان اجرای وال مش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بزرگی و وسعت پروژه از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی تعیین مدت زمان اجرای وال مش به شمار می رود. هر چقدر وسعت پروژه بیشتر باشد بدون تردید تیم اجرایی باید مدت زمان بیشتری را صرف اجرا وال مش کنند.
- میزان مهارت و تجربه فردی که وال مش را اجراء می کند روی مدت زمان انجام پروژه تاثیر زیادی دارد. برای اجرا وال مش در پروژه های بزرگ بهتر است از یک تیم اجرایی حرفه ای کمک بگیرید. هر چقدر تعداد کارگران تیم اجرایی بیشتر باشند بدون تردید می توان این پروژه اجرایی را در سریع ترین زمان ممکن تحویل کارفرما داد.
- نوع روشی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار می گیرد می توان دروی مدت زمان اتمام پروژه تاثیرگذار باشد. توجه داشته باشید که انتخاب روشی مناسب برای اجرا وال مش از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
کاهش هزینه اجرای وال پست با سیستم وال مش
عوامل زیادی روی قیمت وال مش تاثیرگذار هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدت زمان اجرای وال مش روی قیمت نهایی اجرای آن تاثیرگذار است. هر چقدر زمان بیشتری برای اجرا وال مش صرف شود بدون تردید هزینه اجرا نیز بیشتر خواهد بود.
- میزان تخصص تیم اجرایی یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار روی قیمت نهایی اجرا وال مش می باشد. به این نکته توجه داشته باشید که دستمزد کارگران نیمه حرفه ای نسبت به دستمزد کارگران حرفه ای بیشتر است.
- قیمت به روز مواد اولیه مورد استفاده در اجرای وال مش می تواند روی قیمت نهایی نصب وال مش تاثیرگذار باشد.
- نوع منطقه ای که پروژه نصب وال مش در آنجا انجام می شود روی قیمت نصب وال مش تاثیر زیادی دارد.
- نوع روشی که برای اجرای وال مش انتخاب می شود یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار روی هزینه های ناشی از اجرا وال مش می باشد
- از دیگر عوامل تاثیرگذار روی قیمت نصب وال مش می توان به بزرگی و وسعت پروژه اشاره کرد.
خدمات جامع اجرای وال مش شامل چه مواردی می شود؟
وال مش ساختمان بتنی
وال پست جزو نگهدارنده های دیوار به شمار می رود که نام دیگر آن وادار است. وال مش ساختمان بتنی از انواع جدیدترین وال پست ها می باشد که جهت مهار و کنترل نمودن دیوار سازه ها کاربرد زیادی دارد. اجرای وال پست مش دارای مزیت های بیشماری است و این نوع سیستم امروزه توانسته است جایگزین وال پست های فلزی یا سنتی شود. طبق تحقیقات انجام شده می توان گفت هزینه های ناشی از اجرای وال مش ساختمان بتنی نسبت به هزینه اجرای وال پست های فلزی حدود 50 درصد کمتر می باشد. به همین دلیل امروزه استفاده از سیستم وال پست مش مورد توجه قرار گرفته است.
بیشتر بدانیدوال مش ساختمان فولادی
وال مش ساختمان فولادی از انواع جدیدترین وال پست ها محسوب می شود که امروزه از آن در ساختمان سازی استفاده زیادی می شود. سیستم وال مش دارای مزایای بیشماری است و اجرای آن نیز به راحتی و بدون صرف هزینه زیاد امکان پذیر است به همین دلیل امروزه این سیستم جایگزین وال پست های فلزی یا سنتی شده است. از مهم ترین مصالحی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار می گیرد می توان به مش یا توری فایبرگلاس، پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی، چسب اپوکسی و ناودانی اشاره کرد.
بیشتر بدانیدوال مش ساختمان تاریخی و بنایی
مقاوم سازی ساختمان تاریخی و بنایی با تکیه بر متدهای موثر همچون وال مش صورت گرفته و تبعات مثبتی را به دنبال داشته است. یکی از دلایلی که باعث شده تا وال مش از آسیب دیدن ساختمان تاریخی و بنایی در هنگام زلزله جلوگیری نماید، این است که این روش از حرکت خارج از صفحه دیوار پیشگیری می کند. به عبارت دیگر می توان گفت وال مش از ایستایی فوق العاده ای برخوردار بوده و توانایی آن در نگهداری دیوار و عدم حرکت آن در هنگام وقوع زلزله، مثال زدنی است. در واقع وال مش، عملکردی مشابه با وال پست در ساختمان های امروزی داشته و به همین دلیل از آسیب ساختمان تاریخی و بنایی در زمان زلزله جلوگیری به عمل می آورد.
بیشتر بدانیدمقایسه وال مش با وال پست سنتی
سبک وزن
در مقایسه با وال پست سنتی، وال مش دیوارهای غیرسازهایی ساختمان را بدون افزایش وزن سازه، مهار میکند.
انعطاف پذیر
وال مش، با انعطاف پذیری بیشتر نسبت به وال پستهای فلزی سخت، دیوارهایی با شکل پذیری بهتر ارائه میدهد.
ماندگاری بالا
وال مشها فرسوده نمیشوند و در برابر عوامل محیطی مخرب، بیاثرند. این در حالی است که وال پست سنتی با مشکلات فرسایش مواجه خواهد شد.
مقرون به صرفه
با استفاده از وال مش، هزینه تقویت دیوارهای جداکننده پیرامونی و داخلی، نسبت به استفاده از وال پستهای فلزی، به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
نصب آسان و سریع
نصب و اجرای وال مش نیازی به نیروی کار متخصص و ابزار پیچیده ندارد، بنابراین آسانتر و سریعتر انجام میشود.
ساختاری ساده
در وال مشها، وادارهای فلزی و میلگردهای بستر به طور کامل حذف شده است. پس از ساختاری سادهتر اما با مقاومت بیشتر، بهره میبرند.