چرا استفاده از وال مش در پیوست ششم توصیه شده است؟
در پیوست ششم آیین نامه 2800، اجرای وال مش به عنوان یک سیستم نوین مورد تایید قرار گرفته و حتی روی آن تاکید نیز شده است. این در حالی است که در این آیین نامه ها سایر سیستم های مهار لرزه ای نیز معرفی شده اند. تجربه تلخ زلزله کرمانشاه و پیامد خسارت های زلزله های اخیر از جمله مواردی بوده اند که باعث محبوبیت سیستم وال مش شده اند. ضمن اینکه مهار دیوارهای غیر سازه ای داخلی و پیرامونی جزء الزامات است و حتی اگر سایر بخش های سازه دوام بالایی داشته باشند، باز هم احتمال اینکه دیوار غیر سازه ای هنگام زلزله دچار ضعف و سستی و ریزش شود وجود دارد. این موضوع نه تنها پیشبینی می شود، بلکه در زلزله تلخ کرمانشاه نیز شاهد آن بودیم. به طوری که بخش سازه ای بسیاری از ساختمان های نوساز مقاومت خود را حفظ کرده بودند، اما بخش غیر سازه ای به شدت تخریب شده بود.
پیوست ششم استاندارد 2800 با عنوان طراحی لرزه اي و اجراي اجزاي غیر سازه اي معماري پس از زلزله تلخ کرمانشاه تدوین و ابلاغ شد. در این آیین نامه و استاندارد کلیه روش های مرسوم مهار دیوار با وال پست توضیح داده شده است تا پیمانکاران و کارفرمایان با مراجعه و مطالعه به آن، اطلاعات لازم را پیدا کنند. علاوه بر این در بخش های انتهایی آیین نامه 2800، مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف یا وال مش معرفی شد که به عنوان یک روش نوین مهار لرزه ای دیوارها بود. سیستم وال مش از ترکیب مش فایبرگلاس AR، توری فایبرگلاس معمولی، پلاستر سیمانی و گچی و نبشی های منقطع تشکیل شده است که ترکیب و اجرای صحیح آن ها مطابق با آیین نامه، می تواند تاثیر زیادی روی مقاومت اجزای غیر سازه ای در برابر زلزله داشته باشد.
وال مش در آیین نامه 2800: ضوابط اجرایی و نکات مهم وال مش برای دیوارهای خارجی و داخلی
وال مش در آیین نامه 2800 به عنوان روش نوین مهار لرزه ای دیوارهای غیر باربر شناخته می شود که توانسته با وجود امکانات فوق العاده به یکی از بهترین گزینه ها جهت اجرا در پروژه های مسکونی، تجاری و اداری شناخته شود. این سیستم نوین مهار لرزه ای نیازی به مواد اولیه گران قیمت ندارد و می توان آن را با مصالح ساده همچون توری فایبرگلاس، پلاستر و نبشی ها به اجرا در آورد. مطابق با دستورالعمل وال مش در آیین نامه 2800، لازم است که مراحل اجرای این سیستم بر اساس دستورالعمل توضیح داده شده انجام شوند. مراحل گام به گام اجرای وال مش مطابق بخش «مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف» در سیستم وال مش به شرح زیر است.
- ابتدا نوارهای شبکه یا همان توری فایبرگلاس یا الیاف کربن روی دیوار قرار داده می شود و جانمایی آن ها مطابق با نقشه اجرایی مشخص می شود.
- سپس لایه اول پلاستر و نازک کاری به صورت دستی روی نوارهای شبکه الیاف پاشیده می شود.
- در مرحله بعدی، نبشی مهار خارج از صفحه دیوار در بالا و پایین دیوار اجرا می گردد.
- لایه نهایی نازک کاری دیوار روی نبشی اجرا می گردد. همچنین باید دقت کنید که پاشش پلاستر نباید روی نبشی اجرا شود تا از حرکت داخل صفحه دیوار جلوگیری نکند.
- پس از اجرای یک طرفه وال مش در دیوار، لازم است که در طرف مقابل و کاملا موازی وال مش مطابق با مراحل ذکر شده اجرا شود تا اجرای وال مش کاملا دو طرفه و متقارن باشد.
چند نکته مهم در مورد اجرای وال مش در آیین نامه 2800 وجود دارد که لازم است کارفرمایان و پیمانکاران به آن توجه کنند. اولین مورد، اجرای مش و توری فایبرگلاس به صورت نواری و سرتاسری است. مطابق با این آیین نامه، قابلیت اجرای وال مش به صورت نواری و سرتاسری وجود دارد. در روش نواری، نوارهای وال مش در فاصله مشخص از یکدیگر قرار می گیرند و روی آن ها پلاسترکشی انجام می شود. در روش فول مش، مش فایبرگلاس به صورت فول روی دیوار قرار می گیرد و کل دیوارپلاستر کشی خواهد شد. مورد دومی که باید توجه داشت این است که اگر حداقل 50 میلی متر کفسازی در پایین دیوار قرار داشته باشد، مطابق با این آیین نامه نیازی به نبشی پایینی در سیستم وال مش نیست.
ضوابط طراحی وال مش در آیین نامه 2800
دیوارهای غیر سازه ای با هدف برآورده کردن جزئیات بارهای اینرسی ایجاد شده در جهت داخل صفحه و در جهت عمود بر صفحه طراحی می شوند. در جهت داخل صفحه، دیوارها تحت تاثیر برش و خمش قرار می گیرند و در راستای عمود بر صفحه تحت تاثیر بار محوری ناشی از وزن دیوار، برش و خمش خارج از صفحه عمودی و افقی قرار می گیرند. شرایط مرزی تحت نیروهای عمود بر صفحه باید به صورت مفصلی در نظر گرفته شود. نکته مهمی که در مورد طراحی دیوارهای خارجی در آیین نامه 2800 باید به آن توجه داشت این است که دیوارهای خارجی که تمام ارتفاع طبقات را پوشش نمی دهند، به خصوص در ساختمان های بتنی همواره باید از قاب سازه ای جدا شوند. در غیر این صورت ستون کوتاه در سازه ایجاد خواهد شد.
بر اساس قوانین موجود در آیین نامه 2800، وال پست در شرایط خاصی نیاز به وادار قائم و افقی دارد. در صورتی که طول آزاد دیوار خارجی در پلان از 4 متر بیشتر باشد و ارتفاع آزاد آن نیز بیشتر از 3.5 متر در نظر گرفته شود، نیاز به استفاده از وادارهاست. به طوری که دیوارهایی با طول بیشتر از 4 متر نیاز به عضو قائم فولادی و بتنی به نام وادار و دیوارهایی با ارتفاع بیشتر از 3.5 متر باید با عضو افقی با مقطع فولادی و بتنی یا تیرک ساخته شوند. همچنین برای اجرای صحیح وال پست نیاز به استفاده از میلگرد بستر جهت انتقال نیرو به صورت افقی به ستون ها و اجزای سازه ای است. نبشی ها و ناودانی ها نیز با هدف اتصال به میلگرد بستر در کنار ستون و با اتصال به دیوار استفاده می شوند. همچنین در شرایط مورد نیاز می توان از نبشی برای متصل کردن دیوار به سقف استفاده کرد.
با وجود پیچیدگی های اجرای وال پست، روش جدیدی در این آیین نامه معرفی شد که با نام وال مش شناخته می شود. ضوابط طراحی وال مش بر اساس خمش یک طرفه است. در واقع با فرض خمش یک طرفه در سیستم وال مش، دیوار نیازی به وادار نداشته و محدودیتی نیز از بابت طول آزاد دیوار وجود ندارد. بنابراین، هم وادار افقی و هم وادار عمودی از این نوع سیستم حذف می شود. میلگرد بستر نیز به دلیل عدم نیاز به انتقال بار افقی حذف شد. توری و مش فایبرگلاس به صورت فول مش یا نواری قابل اجرا هستند. در روش فول مش می توان از مش فایبرگلاس با استحکام پایینتر استفاده کرد؛ اما در روش نواری باید از مش فایبرگلاس با استحکام بیشتر استفاده نمود که دوام مورد انتظار حفظ شود. نبشی و ناودانی های کناری مطابق با وال مش در آیین نامه 2800 حذف شده اند. تنها لازمه این سیستم اجرای دو طرفه است. به طوری که وال مش در یک طرف دیوار کاملا موازی با آن طرف دیوار اجرا می گردد تا بتوان مقاومت مورد انتظار را شاهد بود. در حال حاضر نبشی ها برای اتصال توری فایبرگلاس در بالای دیوار استفاده می شوند.
وال مش در آیین نامه 2800 و نواقص آیین نامه
با وجود اینکه سال ها وال مش در آیین نامه 2800 مبنای کار مهندسان قرار گرفت، اما ابهامات و نواقصی در آن وجود داشت که باعث بروز مشکلاتی در اجرای این سیستم شد. وال مش در آیین نامه 2800 بدون هیچ گونه جزئیات دقیق در مورد مهار دیوارهای دارای بازشو به روش وال مش توضیح داده شد. این در حالی بوده که در آیین نامه فقط در مورد وال پست توضیحات لازم داده شده بود. علاوه بر این، مهار لرزه ای جان پناه با وال پست بسیار ضروری است که در این آیین نامه در مورد وال پست و جزئیات اجرایی آن توضیح داده شده است؛ اما در مورد دیتیل های اجرایی برای وال مش توضیحاتی داده نشده تا بتوان از این روش برای مهار لرزه ای جان پناه ها نیز اقدام کرد.
هیچ گونه اصول طراحی و قوانین خاص و دقیقی برای طراحی وال مش در آیین نامه 2800 وجود ندارد. تنها موضوعی که به آن در آیین نامه اشاره شده، خمش یک طرفه است و هیچ فرمولی برای آن لحاظ نشده است. یکی از چالش های پیش روی پیمانکاران برای اجرای وال مش، نیاز به اجرای این سیستم در دیوار همسایه است. این در حالی است که هیچ گونه دیتیل اجرایی برای مهار دیوار مشرف به همسایه در این آیین نامه به کار نرفته است و با وجود الزام اجرای وال مش دوطرفه در این آیین نامه، عملا اجرای سیستم وال مش در دیوار مشرف به همسایه امکان ناپذیر است یا با چالش های خاصی همراه می باشد.
وال مش در آیین نامه 2800: ضوابط مش الیافی و پلاستر برای مسلح کردن دیوار
وال مش در آیین نامه 2800 سیستمی است که نقش بسیار مهمی را برای مسلح کردن دیوارها ایفا می کند. ولی زمانی می توان از آن استفاده کرد که مواد اولیه که شامل مش الیافی و پلاستر هستند، به صورت دقیق برای مسلح کردن دیوارها استفاده گردند. از جمله قوانین انتخاب مواد اولیه وال مش در آیین نامه 2800 به شرح زیر هستند.
- اگر نازک کاری روی دیوار (پلاستر) از جنس سیمان باشد، الیاف شیشه مقاوم به قلیا یا AR-GLASS باید استفاده گردند و اگر نازک کاری روی دیوار از نوع سیمان باشد، می توان از الیاف شیشه E-GLASS استفاده نمود.
- الیاف شیشه مقاوم به قلیا و الیاف شیشه معمولی باید هر دو مقاومت تسلیم بیش از 1000 مگاپاسکال داشته باشند.
- در صورتی که از روش فول مش برای اجرای وال مش استفاده شود باید از توری فایبرگلاس با گرماژ 100 گرم بر متر مربع استفاده گردد؛ اما اگر از روش نواری استفاده شود، لازم است که گرماژ 50 گرم بر متر مربع باشد.
- استفاده از شبکه الیاف کربن با مقاومت تسلیم بیش از 3000 مگاپاسکال به جای الیاف شیشه امکان پذیر است.
- فاصله بین چشمه ها مطابق با آیین نامه 2800 (یعنی از یک نخ تا نخ مجاور) در ساختار شبکه ای بسته به نوع طراحی متفاوت است؛ اما مطابق با این آیین نامه فاصله نباید از 5 میلی کمتر باشد.
- حداکثر اندازه سنگدانه استفاده شده در ملات نازک کاری یا پلاستر، برای اتصال شبکه الیافی لازم است که از نصف فاصله باز بین چشمه ها بیشتر نباشد.
- بهترین راه برای اطمینان از مقاومت وال مش در شرایط قلیایی، استفاده از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا یا AR است که استحکام بالایی را در اختیار قرار می دهد. زیرکونیا در نظر گرفته شده در الیاف شیشه مقاوم به قلیا باید حداقل 16 درصد باشد.
در مورد سایت مشخصات وال مش از جمله تعیین سطح مقطع نخ، مقاومت کششی، مدول الاستیسیته، تعیین درصد زیرکونیا در الیاف و دانسیته باید آزمون های مورد نظر انجام شوند. به منظور بررسی ویژگی های ذکر شده می توان از آزمون FTIR کمک گرفت که ویژگی های مش فایبرگلاس را مشخص می کند. نتایج این آزمون ها به ویژه درصد زیرکونیا به کار رفته باید توسط خریدار بررسی شوند و مطابق با آن محصول خریداری شود.
چرا استاندارد 2800 بر استفاده از مش فایبرگلاس زیرکونیادار تأکید دارد؟
تخریب وال مش و عدم مقاومت لازم در شرایط محیطی باعث شده تا استاندارد 2800، روی استفاده از محصول مقاوم به قلیا یعنی مش فایبرگلاس زیرکونیادار تاکید داشته باشد. مش فایبرگلاس استفاده شده در محیط سیمانی باید حتما از الیاف شیشه مقاوم به قلیا ساخته شده باشد. دلیل این موضوع تاثیر قلیایی محیط پیرامون مش فایبرگلاس به دلیل حضور در محیط سیمانی است. به طوری که پلاستر سیمانی دارای PH بالای 12 بوده و کاملا قلیایی است. بعضی از پیمانکاران با کاهش خاصیت قلیایی سیمان، اقدام به اجرای مش فایبرگلاس معمولی می کنند که کاملا اشتباه است. حتی ایجاد یک لایه سد محافظتی روی الیاف در برابر اثرات شیمیایی محیط کافی نبوده و نمی توان به آن اکتفا کرد.
تنها راه برای بهره مندی از مقاومت لازم برای اجرای وال مش در آیین نامه 2800، استفاده از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا یا AR-glass است که در این صورت عمر الیاف شیشه افزایش پیدا کرده و می توانند در برابر خوردگی های الیاف مقاومت بهتری از خود نشان دهند. الیاف شیشه مقاوم به قلیا باید حداقل 16 درصد زیرکونیا داشته باشد. پوشش دهی مش فایبرگلاس با زیرکونیا مقاومت آن را در برابر قلیا چندین برابر افزایش می دهد.
تفاوت وال پست و وال مش در آیین نامه 2800
مهمترین دلایل اجرای وال مش در آیین نامه 2800، تفاوت های عمده آن با وال پست و سهولت در اجرا و کاهش هزینه های اجرایی است. از نظر سهولت اجرایی و عدم نیاز به افراد متخصص، وال مش برتری دارد. ضمن اینکه در وال پست از وادار قائم و افقی و میلگرد بستر استفاده می شود. این در حالی است که وال مش در آیین نامه 2800 بدون محدودیت طول آزاد دیوار قابل اجراست و در آن نیازی به استفاده از وادار قائم وال پست، وادار افقی و میلگرد بستر نمی باشد. نبشی های کنار ستون در وال مش نیز به طور کامل حذف شده اند و این خود یک عامل برای کاهش هزینه و سختی های اجرایی است.
برخلاف روش وال پست که لازم است هنگام دیوارچینی اجرا شود، وال مش در آیین نامه 2800 پس از دیوارچینی کامل اجرا می گردد. بنابراین، می توان پس از ساخت کامل دیوار و عدم نیاز به استفاده از وال پست، وال مش را روی دیوار اجرا نمود. وال مش برای ساختمان های موجود نیز قابلیت اجرا دارد. به طوری که اگر مشکلی در ساختمان موجود وجود داشته باشد و یا نیاز به بازسازی آن باشد، می توان از سیستم وال مش برای مهار لرزه ای دیوارهای موجود و ساخته شده کمک گرفت.
وال مش در آیین نامه 2800 و کاهش هزینه مهار دیوار داخلی و پیرامونی
تاکید وال مش در آیین نامه 2800 مربوط به کاهش هزینه مهار دیوارهای داخلی و پیرامونی است. به دلیل حذف وادارهای قائم و افقی، وال مش نسبت به سایر هزینه های اجرایی وال پست هزینه کمتری را به همراه دارد. البته به غیر از حذف وادار و میلگرد بستر که یک عامل بسیار مهم برای کاهش هزینه مهار دیوار داخلی و پیرامونی است، عامل دیگری که می تواند روی کاهش هزینه وال مش تاثیرگذار باشد، هزینه های اجرایی پایین به دلیل حذف نیروهای متخصص است. تنها نیروهایی که روی پلاسترکشی تسلط داشته باشند، قادر به اجرای وال مش مطابق با دستورالعمل آیین نامه 2800 می باشند. بنابراین، هزینه های مواد اولیه و هزینه های اجرایی وال مش برای مهار دیوار داخلی و پیرامونی بسیار کمتر از هزینه های اجرایی وال مش است.
دریافت مشاوره خرید وال مش براساس آیین نامه 2800
خرید وال مش در آیین نامه 2800 نیازمند توجه به مواد اولیه و بررسی آزمون های انجام شده روی سیستم وال مش می باشد. شرکت وال مش، با تاکید بر روی قوانین و پایبندی به آن ها، امکان خرید وال مش را مطابق با بندهای آیین نامه و قوانین مربوط به آن می دهد. به طوری که کلیه مواد اولیه قابل استفاده در سیستم وال مش در آیین نامه 2800 مورد بررسی قرار می گیرند و بر اساس دستورالعمل نظام مهندسی، همه مواد از جمله مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا تحت آزمون های FTIR برای بررسی درصد زیرکونیا قرار داده می شوند.
با شناسنامه و نتایج آزمون هایی که هنگام خرید وال مش در اختیارتان قرار داده می شوند، می توانید برای خرید وال مش اقدام کنید. در صورت نیاز به دریافت مشاوره برای خرید وال مش بر اساس آیین نامه یا همان پیوست ششم استاندارد 2800، کافیست که با تیم متخصص و گروه شرکت وال مش در ارتباط باشید. پس از بررسی پروژه، دیتیل های اجرایی به همراه برآورد و متره مصالح مورد نیاز به شما ارائه می شوند و می توانید برای برون سپاری اجرای وال مش اقدام کنید.
سلام وقت بخیر برای خرید مش فایبرگلاس مورد تایید آیین نامه چیکار باید بکنم ؟
سلام دوست عزیز وقت بخیر
مش مورد تایید استاندارد 2800 در سیستم وال مش، مش فایبرگلاس با وزن بالای 100 گرم بر متر مربع و مقاوم در برابر شرایط قلیایی است. مجموعه وال مش با ارائه محصولات با کیفیت در این حوزه توانسته تمامی پارامتر های تعیین شده در آیین نامه را برآورده سازند به همین خاطر جهت خرید این محصول میتوانید با کارشناسان ما با شماره تماس 41824-021 در تماس باشید