سیستم wallmesh مترادف انگلیسی وال مش می باشد.سیستم wallmesh را می توان یکی از نوین ترین سیستم های ساختمانی دانست. سیستمی که دیوارهای غیر سازه ای را مهار نموده و آنها را مقاوم می گرداند. همزمان با اجرای آن، مهار لرزه ای صورت گرفته و نیروها و ضربات ناشی از زلزله، دفع خواهند شد. اغلب دیوارهایی که به صورت غیر سازه ای بنا می شوند، مقاومت کافی را نسبت به ضربات و شوک های مختلف نداشته و ممکن است دچار از هم پاشیدگی شوند؛ به همین دلیل از سیستم wallmesh برای تقویت این دیوارها استفاده می گردد. این سیستم کاربردی و موثر که نقش نگهدارنده را بر عهده دارد، یکی از انواع وال پست هاست که از فیبر کربن و فایبرگلاس ساخته می شود. با توجه به اینکه سیستم wallmesh، دارای ویژگی های متمایز و برجسته ای است، به زودی جایگزین وال پست های قدیمی شده و نتایج فوق العاده ای را رقم خواهد زد.
مزایا سیستم wallmesh چیست؟
وال مش امروزه به عنوان بهترین جایگزین وال پست فلزی در ساختمان می باشد. شاید بهتر باشد در ادامه با مزایای سیستم wallmesh نیز آشنا شوید:
- این سیستم در مقایسه با روش های قدیمی، اجرای فوری را در پی خواهد داشت.
- سیستم wallmesh در مقایسه با وال پست به مراحل کمتری جهت اجرا نیاز داشته و نیاز به گذراندن مراحل ضد زنگ در کارگاه نخواهد داشت.
- اجرای این سیستم به راحت ترین شکل ممکن صورت می گیرد. حتی افرادی که تبحر و مهارت کامل در اجرا ندارند نیز می توانند آن را اجرا نمایند.
- به لطف حضور این سیستم، در مراحل نازک کاری دیوار، هیچگونه ترکی ایجاد نشده و اثری از آن دیده نخواهد شد. در حقیقت این اتفاق را می توان مرهون حذف وال پست ها دانست.
- این سیستم ساختمانی برخلاف سایر سیستم های سنتی، بی نیاز از اجرای هشتگیر در تقاطع دیوارها می باشد.
- روش های سنتی، عملکرد مطلوبی در برابر تست های میز لرزه از خود نشان نمی دادند. این در حالی است که سیستم wallmesh از این مشخصه بهره مند می باشد.
مصالح مورد استفاده در سیستم wallmesh کدام است؟
سیستم wallmesh که نقش سازنده ای را در دیوارهای غیر سازه ایفا می کند، از مصالح مختلف ساخته می شود. مصالحی که هر یک به طور مجزا در شکل گیری این ابزار، موثر بوده و سبب بروز اثرات مثبت از آن شده اند. در ادامه به این مصالح اشاره خواهیم کرد:
-
مش و توری فایبرگلاس
مش فایبرگلاس از ظاهر توری شکل برخوردار بوده و از دو نوع کلی تشکیل یافته است. توری فایبرگلاس E-glass و مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا را می توان از مدل های کلی این محصول دانست. آنچه در شکل گیری مش فایبرگلاس، نقش داشته و به نوعی به آن هویت می بخشد، شامل دو عنصر مجزاست. الیاف شیشه ای و کامپوزیت، از جمله این عناصر به شمار می آیند. مش فایبرگلاس که به عنوان نوار والمش نیز شناخته می شود، از ویژگی های مثبتی برخوردار می باشد. این نوار، ساختار کاملا منعطفی داشته و مقاومت کششی فوق العاده ای نیز دارد. همچنین نوار فوق در محیط های قلیایی و بازی نیز مقاومت کافی را از خود بروز می دهد. هدف از استفاده از آن، مهار ترک ها برای دیوارهای غیر باربر است. این محصول، جایگزین وال پست های فلزی گردیده و جای آنها را به خوبی پر کرده است. چسبندگی بالای این نوار به اضافه سهولت در اجرا و به صرفه بودن را می توان از دیگر مزایای مش فایبرگلاس به شمار آورد.
-
پلاستر سیمانی
پلاستر سیمانی نیز یکی از پر اهمیت ترین مصالح جهت ساخت سیستم wallmesh محسوب می شود. این عضو مهم و حیاتی، حاوی یک لایه پوششی بوده که این لایه از جنس مشخص یعنی سیمانی برخوردار می باشد. در واقع جنس سیمانی این محصول سبب ارتقاء کیفیت و طول عمر آن شده و نقش یک عنصر بهبود دهنده را بازی می کند. سیستم wallmesh های حاوی مش فایبرگلاس AR از این عنصر، بهره برده اند. پلاستر سیمانی از بهترین کیفیت و بیشترین دوام برخوردار بوده و دیوارهای آجری، بلوکی و سطوح بتنی را به خوبی پوشش می دهد. همچنین این عنصر، قابلیت اجرا در سطوح داخلی و خارجی را داشته و از نفوذ عوامل محیطی به ویژه رطوبت، جلوگیری می نماید. روش اجرای پلاستر سیمانی روی سیستم wallmesh، از طریق پاشش یا ماله کشیدن روی سطح سیستم wallmesh می باشد.
-
پلاستر گچی
پلاستر گچی یکی دیگر از مصالح پرکاربرد در ساخت سیستم wallmesh به شمار می آید. این ابزار نیز حاوی یک لایه پوششی بوده که این لایه از جنس سیمان، آهک و گچ است. رنگدانه های رنگی موجود در این عنصر، سبب ظهور ترکیبات خاص در آن شده اند. نه تنها چسبندگی پلاستر سیمانی، بسیار بالاست، بلکه اجرای آن نیز بسیار راحت و سریع است. پلاستر گچی را می توان یک پوشش فوق العاده معرفی کرد که در ستون ها، سقف و دیوارهای داخلی اجرا می گردد. اغلب مجتمع های تجاری و مسکونی از این پلاستر استفاده می کنند. پودر خشک آماده، شکل غالب این محصول است که مورد استفاده قرار می گیرد. اگر بنا بر ایجاد استحکام زیاد در یک بازه زمانی کم باشد، پای پلاستر گچی به میان خواهد آمد. هدف از اجرای آن، جلوگیری از نفوذ باکتری و قارچ به سیستم wallmesh می باشد. سیستم wallmesh هایی که حاوی توری فایبرگلاس E می باشند، از این نوع پلاستر استفاده می نمایند.
-
نبشی
بدون حضور نبشی، قطعا اتصال دیوار با مشکل مواجه شده و این فرآیند به خوبی صورت نمی گیرد. نبشی، مهمترین تاثیر را در اتصال دیوار داشته و آن را به عضو قائم متصل می سازد. نبشی را با عناوین دیگر همچون ناودانی نیز می شناسند. نبشی سرد نورد فولادی از نمونه های مرسوم جهت ساخت سیستم wallmesh به شمار می آید که در طرفین دیوار اجرا می گردد.
سیستم wallmesh مورد تایید سازمان نظام مهندسی و آیین نامه 2800
سیستم wallmesh را می توان مورد تایید سازمان نظام مهندسی و آیین نامه 2800 دانست. این آیین نامه که یکی از آیین نامه های فوق العاده مهم در حوزه ساختمان سازی به شمار می آید، لازم الاجراست. دریافت تمامی مجوزهای مربوط به ساخت و ساز، منوط به این آیینه نامه می باشد. این آیین نامه به مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله اشاره دارد. اصول پی ریزی، اصول گودبرداری، تعداد و نوع ستون های مورد استفاده، نوع مصالح، همگی در این آیین نامه مورد بررسی قرار گرفته اند. طبق این آیین نامه، مقاوم سازی ساختمان از طریق اجرای سیستم های نوین همچون سیستم wallmesh صورت گرفته و خسارات ناشی از زلزله را کاهش خواهد داد.
اگر بخواهیم منشا این آیین نامه را پیدا کنیم، به زلزله سهمگین بویین زهرا در سال 1341 خواهیم رسید. زلزله 7.2 ریشتری که جان دوازده هزار نفر از هموطنان عزیزمان را گرفت. دلیل اصلی این اتفاق، چیزی نبود جز غیر ایمن بودن ساختمان ها که در ساخت آنها به اصول مندرج در آیین نامه 2800 توجه نشده بود. پس از انقلاب و در سال های 1366 الی 1367، دولت تمام عزم خود را برای اجرای این آیین نامه به کار بست. در نتیجه آن را به عنوان یک قانون مصوب به وزارت راه و شهرسازی اعلام و ابلاغ کرد. به دنبال آن وزارتخانه نیز دریافت مجوزهای ساختمانی را مربوط به پیروی از این آیین نامه دانست. در مجموع طبق آیین نامه 2800، مهار لرزه ای دیوارها، تنها از طریق شیوه های جدید و موثر مثل اجرای سیستم wallmesh، امکان پذیر خواهد بود. بدین ترتیب، اجزای غیر سازه ای دیوارها در اثر زلزله، منهدم نگشته و به این شبکه الیافی، مجهز خواهند شد.
مراحل اجرای سیستم wallmesh در پروژه های ساختمانی به چه صورت می باشد؟
- دیوارچینی در ساختمان
دیوارچینی ساختمان نه تنها مرحله نخست از اجرای سیستم wallmesh محسوب می شود، بلکه مرحله بسیار مهمی است. پیش از دیوارچینی، اقداماتی در جهت پاکسازی دیوار از آلاینده های محیطی نظیر گرد و غبار، روغن و غیره صورت می گیرد. سپس از مصالح جدا کننده جهت دیوار چینی استفاده می شود. مصالحی مانند پشم سنگ، یونولیت، فوم متراکم و پلی استایرن. استفاده از این مصالح سبب جداسازی دیوار از تیرها، قاب و ستون ها خواهد شد. نکته قابل توجه اینکه مرحله دیوارچینی بدون توجه به محدودیت طولی، پیش خواهد رفت.
- اجرای لایه اول پلاستر بر روی دیوار
اجرای لایه اول پلاستر بر روی دیوار به شاقول کردن اشاره دارد. این عملیات توسط پلاستر سیمانی یا گچی صورت می گیرد. این کار را می توان به صورت دستی یا ماشینی (با استفاده از دستگاه های مختص این کار) انجام داد. قطعا اجرای ماشینی، سرعت عمل بیشتری را در پی داشته و سبب صرفه جویی در زمان خواهد شد.
- نصب مش فایبرگلاس بر روی دیوار
نصب مش و توری فایبرگلاس بر روی دیوار ساختمان، مرحله مهم بعدی است. در این مرحله، نوارهای مش یا مش فایبرگلاس دیوار با رعایت فاصله عرضی اجرا گردیده و بر روی دیوار قرار می گیرند. نحوه قرارگیری نوارها به صورت قائم می باشد. جهت تقویت اتصال نوارهای مش فایبرگلاس به دیوار، ابتدا آنها را به طور موقت و توسط میخ به دیوار وصل می نمایند.
- اجرای لایه دوم پلاستر بر روی مش فایبرگلاس
این مرحله که به عنوان اندود رویین نیز لقب گرفته، به پاشش پلاستر سیمانی یا گچی بر روی نوارهای مش اشاره دارد. هدف از این کار، پوشش دهی مطلوب نوارهای مش می باشد.
- مهار مش فایبرگلاس با نصب نبشی بر روی دیوار
در مرحله آخر، نصب نبشی با رعایت فاصله از دیوار، صورت می گیرد. در صورت عدم اتصال ساق های ناودانی به دیوار، دیوار، عملکرد آزادانه ای را خواهد یافت. چسب اپوکسی، میخ و اتصالات جوشی، همگی سبب متصل نمودن نبشی به دیوار شده و اتصال مستحکمی را شکل خواهند داد.
کنترل هزینه های اجرای وال پست در ساختمان با سیستم wallmesh
وال پست ها سبب افزایش هزینه شده و به مبالغ کلانی برای اجرا نیازمند می باشند؛ اما سیستم وال مش منجر به کاهش هزینه ها شده و حتی با کمترین مبلغ نیز قابل اجراست. بررسی های به عمل آمده، حاکی از آن است هزینه اجرایی وال مش در مقایسه با وال پست، پنجاه درصد کمتر است. عواملی که روی قیمت سیستم wallmesh و هزینه ناشی از اجرای آن تاثیر نهاده و تغییراتی را در این باره به وجود خواهند آورد، به شرح زیر می باشند:
- میزان مش استفاده شده در هر متر مربع: به هر اندازه، میزان مش قابل استفاده در اجرای سیستم wallmesh، بیشتر باشد، به همان نسبت نیز بر هزینه نهایی افزوده خواهد شد
- سطح کیفیت سیستم wallmesh: یقینا سیستم wallmesh هایی که دارای کیفیت بالاتری اند، سبب حصول نتایج بهتری شده و نقش موثرتری را در افزایش مقاومت ساختمان خواهند داشت. در مقابل، سیستم wallmesh بی کیفیت و ارزان ممکن است تاثیر لازم در زمینه مقاوم سازی را نداشته باشد که این امر سبب به بار آوردن خسارات سنگین خواهد شد. بنابراین صرف هزینه بالا در همان ابتدا، خیلی بهتر از صرف هزینه های کمرشکن برای جبران خسارات خواهد بود.
- دستمزد کارگرها: با توجه به اینکه اجرای سیستم wallmesh توسط کارگرهای نیمه حرفه ای نیز امکان پذیر می باشد، این موضوع سبب کاهش هزینه ها خواهد شد. این گروه از کارگرها در مقایسه با کارگران حرفه ای و مجرب، به دستمزد کم قانع بوده و انتظارات بالایی ندارند.
- ابعاد چشمه توری و مش فایبرگلاس: همزمان با افزایش ابعاد چشمه، هزینه ها روند صعودی گرفته و با کاهش ابعاد نیز سیر هزینه، نزولی خواهد بود.
- وزن مش فایبرگلاس: وزن مش فایبرگلاس نیز بی تاثیر در هزینه سیستم wallmesh نیست. مش های سنگین وزن سبب بالا رفتن هزینه شده و مش های سبک وزن نیز از میزان هزینه، می کاهند.
افزایش سرعت اجرای وال پست در ساختمان با سیستم wallmesh
اجرای وال پست در ساختمان با استفاده از سیستم wallmesh نه تنها کاهش هزینه ها را رقم خواهد زد، بلکه نتایج مثبت دیگری را نیز محقق می سازد. یکی از مهمترین این نتایج، افزایش سرعت اجراست. این روش در مقایسه با شیوه های سنتی، سرعت اجرایی چشمگیری داشته و زمان لازم برای به اتمام رساندن کار را کاهش داده است. یکی از دلایلی که سبب ظهور این اتفاق خوشایند در روند ساخت و ساز شده، حذف وادارهای قائم است. در نتیجه زمانی که می بایست صرف نصب وادارها گردد، حذف شده و سرعت انجام کار نیز تحت تاثیر آن قرار خواهد گرفت. با یک محاسبه کلی می توان دریافت زمان مورد نیاز جهت اجرای سیستم wallmesh، پنجاه درصد کمتر از مدت زمانی است که صرف اجرای وال پست می گردد.
حذف میلگرد بستر در دیوار با سیستم wallmesh
در اجرای این سیستم، میلگرد بستر حذف گردیده و احتیاجی به آن نخواهد بود. درست برخلاف سیستم وال پست که برای اجرا، نیازمند میلگرد بستر می باشد. نوارهای سیستم wallmesh به دلیل برخورداری از عناصر سازنده و مقاوم، نیاز به اجزاء مقاوم دیگر، نظیر میلگرد بستر نداشته و بدون حضور آن نیز عملکرد مثبتی از خود نشان خواهند داد. این موضوع نه تنها سبب حذف متریال اضافی و کاهش هزینه ها می گردد، بلکه اجرای بهتر و بی دردسرتری را نیز به دنبال خواهد داشت. به عبارت دیگر می توان بیان داشت سیستم wallmesh که مطابق با فناوری FRCM ساخته شده، یکی از روش های کاملا منحصر به فرد است که به طور کاملا مستقل عمل می کند. این سیستم نه تنها مورد تایید آیین نامه 2800 می باشد، بلکه مورد تایید استانداردهای کشور نیز بوده و تست های دوره ای را از سر گذرانده است.
حذف وادارهای افقی و عمودی فلزی در سیستم wallmesh
در سیستم wallmesh، بسیاری از عناصری که در سیستم های سنتی، مورد توجه بودند؛ حذف گردیده اند. برای مثال می توان به وادارها اشاره کرد. تمامی وادارها اعم از وادارهای افقی و عمودی فلزی در این سیستم حذف می شوند. بنابراین نیازی به استفاده از این ابزار نخواهد بود. منظور از وادارهای عمودی و افقی، همان تیرک ها هستند که نیازی به حضورشان نخواهد بود. یکی از دلایل مهمی که باعث شده تا سیستم wallmesh به عنوان یک سیستم مقرون به صرفه شناخته شود، همین حذفیاتی است که در آن صورت گرفته است.
امکان اجرای سیستم wallmesh در ساختمان های بدون وال پست
آیا می دانید که امکان اجرای سیستم wallmesh در ساختمان های بدون وال پست نیز وجود دارد؟ در حقیقت آنچه باعث شده تا سیستم wallmesh جایگزین وال پست گردد و بی نیاز از آن عمل کند، معایب ناشی از وال پست است که سبب حذف آن گردیده است. وال پست هایی که سابقا در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گرفتند، بر وزن سازه افزوده و عامل اصلی خسارات محسوب می شدند. سازندگان ساختمانی به منظور کنترل این اوضاع، سعی در سبک سازی ساختمان داشته و برای این کار به حذف وال پست و جایگزینی سیستم wallmesh روی آورده اند.
دلیل دیگری که سبب حذف وال پست ها شده و امکان اجرای سیستم wallmesh در ساختمان های بدون وال پست را به وجود آورده؛ ماندگاری قابل توجه سیستم wallmesh است که بسیار فراتر از مقاومت وال پست می باشد.
انواع دیوارهای بلوکی، گچی، آجری و … سازگاری بالایی با سیستم wallmesh داشته و این موضوع نیز سبب اجرای روزافزون این سیستم گردیده است.. دلیل دیگری که در این موضوع دخیل بوده و سبب افزایش استفاده از سیستم wallmesh شده، بحث مدیریت هزینه هاست که توسط این سیستم به خوبی صورت گرفته است. مهمتر از همه اینکه حرکات خارج از صفحه دیوار به واسطه حضور آن، قطع گردیده و دیگر شاهد چنین حرکاتی نخواهیم بود.